Blog

Vijf tips voor jouw winterbarbecue

Zou jij ook het liefst elke dag wel willen barbecueën? Dan hebben we goed nieuws voor je: er is namelijk geen reden om te stoppen na de zomer. Een winterbarbecue is minstens zo gezellig als een barbecue in hartje zomer. Er komt wel nét iets meer voorbereiding bij kijken.  Hieronder hebben we vijf tips voor je op een rijtje gezet

Tip 1: kies de juiste BBQ

Waar je in de zomer alleen hoeft te kiezen welk vlees je op het rooster legt, komt er in de winter iets meer bij je barbecue kijken. Allereerst de keuze voor je BBQ. Winterbarbecuen gaat namelijk het beste met een grill met een deksel, anders wordt er nooit iets gaar. Ben je van plan om een doorgewinterde barbecueër te worden? Doe het dan meteen goed en kies voor een keramische barbecue zoals de Kamado Joe, Big Green Egg of een Bastard. Door de dikke keramische wanden zijn deze barbecues goed op temperatuur te houden, ook als het buiten koud is. Maar, eerlijk is eerlijk, met de gemiddelde wintertemperatuur in Nederland is eigenlijk elke barbecue met een deksel geschikt voor een winterbarbecue.

Tip 2: houd de BBQ uit de wind

Nu je weet welke BBQ je gaat gebruiken,moet je bepalen waar in je tuin je hem het beste neerzet. Onze tip: kies voor een windvrije plek. Een ijskoude wind op je barbecue is namelijk niet bevorderlijk voor de temperatuur in je barbecue. Naast de temperatuur is licht ook een belangrijk aspect. Je moet tenslotte wel kunnen zien wat je doet. Heb je geen lampen in de tuin? Laat iemand met een telefoon of zaklamp schijnen of bind een lampje op je hoofd. Sommige barbecue merken verkopen ook lampjes voor op de hendel van je deksel, zoals deze van Kamado.

Tip 3: sla voldoende brandstof in

Als het buiten koud is, ga je wat sneller door je kooltjes of gas heen. Zorg er daarom voor dat je altijd een extra zak houtskool of een extra gas tank bij de hand hebt. 

Tip 4: zorg dat je niet uitglijdt

Sneeuwt het? Geen probleem! Heb je gelijk wat extra sfeer. Maar, zorg er wel voor dat je een pad naar de barbecue hebt vrijgemaakt en dat je de sneeuw rondom je barbecue weggeschept hebt. Als de sneeuw smelt en het later aanvriest heb je namelijk een ijsbaan rond je barbecue. 

Tip 5: kies voor het beste vlees

Speciaal voor jouw winterbarbecue hebben we bij Hesseling Vlees deze bbq-box  samengesteld. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een bavette of spareribs, maar houdt er rekening mee dat het in de winter allemaal wat langer duurt. Wat je ook op het rooster legt, het is belangrijk dat je barbecue goed op temperatuur is, in de winter én in de zomer. Als je je hand langer dan een paar seconden boven het rooster kunt houden, dan moet je nog even wachten.

Extra tips voor een succesvolle winterbarbecue

  1. Er hoeft maar 1 iemand buiten te staan, maar samen is het natuurlijk veel gezelliger.
  2. Kleed je warm aan.
  3. Houd de deksel van de barbecue zo veel mogelijk dicht.
  4. Neem de tijd, het opwarmen van de barbecue duurt langer dan bij een zomerse barbecue. 
  5. Neem er een heerlijke glühwein bij!

 

Bestel jouw vlees van restaurantkwaliteit