Palmesteyn Boeuf Blonde

Een uniek stuk vlees van eigen bodem.

Rundvlees

Palmesteyn Boeuf Blonde

‘Als het dier het goed heeft gehad, dan proef je dat’. Hoe zit dat bij de Blonde d’Aquitaine runderen van Palmesteyn in Nederland en de Bohemen?

We bezochten Wouter van Everdingen op het familie Landgoed in de Betuwe om erachter te komen wat zijn runderen en de smaak van het vlees zo bijzonder maakt.

Wouter leidt ons rond over het Landgoed Palmesteyn waar zijn vader ongeveer 40 jaar geleden de fokkerij begon met 10 koeien en een stier. Inmiddels lopen er zo’n 350 runderen op het landgoed in Deil. Het ras Blonde d ‘Aquitaine komt, zoals de naam al doet vermoeden, oorspronkelijk uit de Aquitaine streek vlakbij de Pyreneeën. Het sterke, gezonde, vriendelijke en vitale ras is in de jaren ‘80 naar Nederland gehaald door de vader van Wouter.

De familie Van Everdingen hecht veel waarde aan de kwaliteit van leven van haar runderen. Wouter vertelt: “Rust, ruimte en vrijheid zijn de drie belangrijkste woorden voor Palmesteyn. We werken extensief. Dat betekent onder andere dat we op de beheersgronden geen kunstmest gebruiken en dat nagenoeg alle kalfjes zonder keizersnede worden geboren”. De kalveren worden, op natuurlijke wijze dus, geboren in Nederland en de Bohemen in Tsjechië. Hier runt de broer van Wouter de fokkerij op zo’n 1100 hectare grond. Tussen februari en juni worden hier de kalfjes geboren. Na voorjaar en zomer bij hun moeder te hebben gelopen en gedronken komen ze grotendeels naar landgoed Palmesteyn. Dankzij de extensieve werkwijze krijgen de kalveren alle tijd om te groeien. En dit opgroeien gebeurt in fantastische omstandigheden. ’s Zomers lopen de dieren voornamelijk buiten, in de winter liggen ze op een steeds dikker wordend bed van stro in de zogenaamde potstal. De inhoud van de potstal wordt vervolgens weer gebruikt om het land te bemesten. Ook het voer dat de runderen krijgen komt grotendeels van het eigen land. De familie Van Everdingen heeft als doel een zo natuur- en diervriendelijk mogelijk, hoogwaardig stuk vlees af te leveren met een heerlijke, volle smaak. “En dat kan alleen als het dier gelukkig is” zegt Wouter.

Als het dier het goed heeft gehad, dan proef je dat slaat dus zeker op het Palmesteyn Boeuf Blonde. Het ambacht en het pure vakmanschap op de boerderijen gaat ook heel goed samen met Hesseling. Wouter vertelt: “Wij leveren een mooi en zuiver product en Hesseling weet daar goed mee om te gaan. Het extensieve, pure en vriendelijke karakter gaan goed samen. Het regionale karakter, het leven wat het dier heeft gehad en de liefde waarmee er bij Hesseling met het product gewerkt wordt dragen allemaal bij aan wat er uiteindelijk op het bord van de gasten komt te liggen”.

Ben je enthousiast geworden, door het lezen van deze blog?! Neem dan gerust contact met ons op! Eerst nog wat meer informatie over Palmesteyn? Wij komen graag bij je langs!

Neem contact met ons op

Zin gekregen om ons assortiment op de kaart te zetten of heb je een vraag? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.

Openingstijden

M-V: 6:00 - 15:30
Zat: 6:00 - 12:30
Zon
: Gesloten