Recept

Barbacoa

Barbacoa is een Mexicaans stoofvlees gerecht met fris-zure tonen. In dit recept serveren we het vlees en de garnering in een harde taco maar in een zachte mais tortilla is het ook heerlijk. Maar net waar je trek in hebt! Wist je trouwens dat het woord barbacoa de voorloper is van het woord barbecue? De oorsprong van de term barbacoa is Caribisch Indiaas. Columbus maakte in het Caraïbisch gebied kennis met de gewoonte om vlees boven een smeulend vuurtje langzaam te garen. Het rooster waarop het vlees gegaard werd, was gemaakt van jonge, groene takken: de ‘barbacoa’. Zowel het woord als de methode belandde via de ontdekkingsreizigers in Noord Amerika waar het in de loop der jaren de vorm aannam van de barbecue zoals we deze nu kennen.

Het recept is voor vier personen maar aangezien wij stoofvlees graag in wat grotere porties maken zijn we bij de bereiding van het vlees uitgegaan van acht tot tien personen. Zo heb je een overheerlijke back-up in de vriezer voor als je een keer geen zin of tijd hebt om te koken!

barbacoa recept

Ingrediënten barbacoa vlees – 8/10 pers:

  • 2 kg riblappen
  • 2 blikjes chipotle in adobo (blikjes 100g)
  • 2 stuks rode ui
  • 7 tenen knoflook
  • 5 stuks kruidnagel
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen oregano
  • 60 ml appelazijn
  • Sap van 4 limoenen
  • 2 eetlepels cacao
  • 6 laurierbladeren
  • 1 bos koriander steel en blad
  • 1 l kippenbouillon
  • Zout & peper

Ingrediënten garnering – 4 pers

  • 12 harde taco shells of zachte mais tortilla
  • Avocado in kleine blokjes
  • Creme fraiche
  • koriander

zure rode ui en radijs

  • 1 bosje radijs
  • 2 st rode ui
  • 1 dl Witte wijn azijn
  • 1 el poedersuiker
  • Zout

Gezouten komkommer

  • 1  komkommer
  • zout

 

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 150˚C.
  2. Maal de chipotle, rode ui, knoflook, kruidnagel, komijn, oregano, koriander, appelazijn en limoensap in een blender tot een fijne pasta.
  3. Snijd het vlees in grove stukken en bak ze aan in een stoofpan met dikke bodem.
  4. Meng de zojuist gemaakte kruidenpasta, het cacaopoeder en de laurier met het vlees en roer dit goed door.
  5. Zet het geheel onder met de kippenbouillon.
  6. Laat het geheel ± 5 uur stoven in do oven op 150˚C.
  7. Trek na het garen het vlees uit elkaar zodat er mooi los draadjesvlees ontstaat.

In de tussentijd kun je de zure rode ui en radijs en de gezouten komkommer klaarmaken.

 Zure rode ui en radijs

  1. Snijd de radijs in kwarten.
  2. Snijd de rode ui in kwart ringen.
  3. Meng de rode ui met de radijs en breng op smaak met zout.
  4. Voeg de witte wijnazijn en poedersuiker toe en laat dit in de koelkast staan tot radijs mooi roze is geworden.

Gezouten komkommer

  1. Schil de komkommer en snijd hem in 4 lange stukken. Verwijder de zaadlijsten en snijd in een grove brunoise. Meng de stukjes komkommer met ruim zout en zet het in de koelkast tot de komkommer glazig wordt.

Om het gerecht op te dienen doe je wat stoofvlees in de taco shell of tortilla en garneer je deze met de gezouten komkommer, zure groenten, stukjes avocado, crème fraîche en koriander.

Eet smakelijk!

 

*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.