Recept

Bourgondische Sinterklaasstoof

Speciaal voor Sinterklaasavond hebben wij een recept voor een bourgondische Sinterklaasstoof voor je ontwikkeld. Een verrassend gerecht met de warme en smakelijke tonen van kruidnoten en een frisse touch op het eind. Perfect voor een onbezorgde avond, zeker als je het gerecht een dag van te voren maakt. Voeg dan wel de peterselie en citroenrasp pas vlak voor het opdienen toe.

Tip voor een malse stoofpot: Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is voordat je het gaat aanbakken. Ook het bier dat je toevoegt laat je eerst op kamertemperatuur komen. Ga je aan de gang met koude producten dan heb je kans dat je vlees taai wordt.

Ingrediënten:
– 900 gram Ierse riblappen 
– Roomboter/olie om in aan te bakken
– 3 tenen knoflook, fijngehakt
– 2 uien, gesnipperd
– 1 grote winterpeen, brunoise gesneden
– 3 stengels bleekselderij, brunoise gesneden
– 4 laurierbladeren
– 4 kruidnagels
– 10 jeneverbessen
– 1 tl korianderpoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl anijspoeder
– 1/2 tl nootmuskaat
– 3 el appelstroop
– 1 flesje bruin Bock bier
– 2 dl runderbouillon
– 60 gr kruidnoten of ontbijtkoek
Voor de finishing touch:
– 1 bos krulpeterselie
– Rasp van 1 citroen

Aan de gang!

  1. Verwarm de over voor op 150˚C. Pel en snipper de uien, hak de knoflook fijn en fruit deze aan in de braadpan.
  2. Snijd het vlees in grove blokjes en bak ze met een klontje roomboter aan in een grote stoofpan. Voeg vervolgens de ui, knoflook, specerijen en appelstroop toe en bak deze mee voor ongeveer 5 minuten.
  3. Blus het geheel af met bier en voeg vervolgens de runderbouillon toe.
  4. Zet de pan in de voorverwarmde over en laat het gerecht circa 120 minuten stoven op 150˚C.
  5. Snijd ondertussen de groente.
  6. Haal de stoof uit de oven en voeg de groeten toe. Zet het geheel daarna terug in de oven en laat het nog 120 min stoven op 150˚C.
  7. Haal de pan uit de over en roer de kruidnoten of ontbijtkoek door het gerecht en breng op smaak met zout en peper.
  8. Hak de peterselie fijn, rasp de citroen en roer deze door de Sinterklaasstoof.

Eet smakelijk!