Recept

Fattoush met kippendijen en Libanese dip

Het is dé salade van Libanon; Fattoush. Deze rijke maaltijdsalade eet je met krokant gebakken pita brood en een kruidige yoghurtdip. De sumak geeft het gerecht zijn typische, fris-zure touch. Gezond, laag in calorieën en ontzettend lekker (vinden wij!).

De lijst aan ingrediënten lijkt lang maar daarentegen is de lijst aan handelingen des te korter!

fattoush met kip, Libanese salade, gezond

Ingrediënten salade

  • 350 gr. kippendijen
  • 1 st citroen rasp + sap
  • 1 tn knoflook, geraspt
  • 30 ml olijfolie
  • 1 tl harissa kruiden (of chilivlokken)
  • 2 stuks little gem sla gescheurd in mooie stukken
  • 8 pruimtomaatjes (Juanita)
  • 1 bosje radijs in kwarten
  • 1/2 komkommer geschild in vieren
  • 1/2 rode ui, in dunne ringetjes
  • 1/2 Turkse groene peper (mild)
  • 1/2 bos verse muntblaadjes gescheurd
  • 1-2 eetlepel sumak
  • 2 st pita

Ingrediënten Libanese dip  

  • 75 gr. Griekse yoghurt
  • 20 gr. tahin (sesampasta)
  • 1 st geraspte knoflook
  • 15 ml olijfolie
  • 1,5 el gedroogde dille
  • 1 tl harissa kruiden (of chilivlokken)
  • 1 el harissa pasta

Ingrediënten dressing

  • ½ citroen rasp + sap
  • 1 el frambozen azijn (sherry azijn mag ook)
  • 3 el olijfolie
  • Chili vlokken
  • Peper & zout

Aan de gang!

  1. Maak een marinade door het citroensap met de citroenrasp, knoflook, olijfolie, harissa kruiden, peper en zout te mengen.
  2. Snijd de kippendijen in blokjes en marineer deze minimaal 40 minuten in het citroen-kruidenmengsel.
  3. Snijd ondertussen de groenten, scheur de little gem in mooie stukken en de munt in kleine stukjes en meng alles in een mooie serveerschaal.
  4. Verwarm de oven voor op 180˚C. Meng in een bak een scheut olijfolie, peper, zout en chili kruiden. Snijd de pita in stukken en meng deze met de olie. Bak de pita in de voorverwarmde oven totdat ze krokant zijn.
  5. Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen. Gebruik zout en peper om de dressing op smaak te brengen.
  6. Voor de Libanese dip meng je ook alle ingrediënten door elkaar, met uitzondering van de harissa pasta. Deze gaat er als laatste bovenop.
  7. Laat een scheut olie goed heet worden in een koekenpan en bak de stukjes kippendij hierin rondom gaar.
  8. Meng ondertussen de dressing met de salade en leg hier de geroosterde kippendijen op. Bestrooi het geheel royaal met sumak ( the more the better).
  9. Maak tenslotte de dip af met harissa pasta, scheut olijfolie en een takje munt.