Recept

Gebraden kalkoen

Gebraden kalkoen blijft één van de ultieme klassiekers als het om kerstgerechten gaat. Uiteraard wil je dan wel een sappige kalkoen op tafel toveren. Met dit recept, waarbij je de kalkoen voor het garen eerst pekelt, gaat dat zeker lukken. De zoete vulling is optioneel en is het lekkerst als je hem los serveert, in plaats van in de kalkoen. Een mooi gerecht dat wat tijd kost, maar dat is meer dan de moeite waard!

Ingrediënten pekelbad:

1 liter water

1 liter cranberrysap

200 gr. donkere basterdsuiker

200 gr. fijn zout

20 peperkorrels (geplet)

8 blaadjes laurier

1 el mosterdzaad

8 takken rozemarijn

2 uien

2 kaneelstokken

4 steranijs

6 tenen knoflook

2 mandarijnen

1 citroen

Ingrediënten kalkoen:

1 Kalkoen +/- 3kg.

200 gr. Roomboter

Olijfolie

4 tenen knoflook geraspt

2 mandarijnen

1 citroen

8 takken tijm

3 blaadjes laurier

1 grote ui

1 winterwortel

10 plakken rookspek

Bereiding van het pekelbad:

Breng water, cranberrysap, zout en suiker aan de kook. Halveer de sinaasappels en citroen en voeg deze toe. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het geheel 5 minuten koken. Laat het pekelbad volledig afkoelen en meng het vervolgens samen met de kalkoen. Tip: als je geen pan hebt die groot genoeg is, gebruik dan een plastic zak waar je de kalkoen in pekelt. Scheelt ook een hoop ruimte in de koelkast! Laat de kalkoen 24 uur in het pekelbad staan. Na 24 uur de kalkoen uit de pekel halen, afspoelen en goed droogdeppen.

Bereidingswijze van de Kalkoen:

Verwarm de oven voor op 230 graden. Breng de kalkoen in de buik op smaak met peper en zout. Snijd de tijm fijn, meng de roomboter met de geraspte knoflook, rasp van de mandarijn en rasp van de citroen. Meng het geheel goed en breng het eventueel op smaak met zout. Maak de huid van de kalkoen een beetje los en vul de kalkoen onder de huid met het botermengsel. Snijd de uien, sinaasappel, citroen en winterpeen in vieren en stop deze in de buik van de kalkoen. Wrijf de huid van de kalkoen in met olie. Leg de kalkoen nu op een rooster boven een lekblik en plaats de deze in de oven. Rooster de kalkoen voor 15 min op 230 graden. Zet na 15 minuten de oven terug op 170 graden en haal de kalkoen uit de oven. Dek de filets van de kalkoen af met het rookspek en plaats de kalkoen terug in de oven voor ongeveer 2 uur of met een kernthermometer van 70 graden Celsius. Haal de kalkoen uit de oven, dek hem af met aluminiumfolie en laat hem minimaal 20 minuten rusten. 

WIST JE DAT:
Door het pekelen van de kalkoen, de kans op uitdroging minimaal is?
De boter onder de huid zorgt ervoor dat de kalkoen steeds bedruipt wordt wat zorgt voor een mooi eindresultaat.

WIST JE DAT:
Door de vulling apart te serveren de kalkoen veel minder droog wordt? Zo houd je een mooie, sappige kalkoen en smaakvolle vulling.