Meatloaf met krieltjes in citroenboter

Typisch Amerikaans zoals we het vandaag de dag kennen; meatloaf, oftewel gehaktbrood. Zoals met zoveel gerechten, die wij als typisch Amerikaans bestempelen, vindt ook gehaktbrood zijn oorsprong in het koloniale verleden. En, naar het schijnt, zelfs in ons eigen kikkerlandje en bij onze oosterburen. Nederlandse en Duitse immigranten hakten restjes en minder bruikbare stukken vlees in stukjes om verspilling tegen te gaan en mengde het vlees met maismeel. Dit werd in de vorm van een brood gekneed, gebakken en in plakken gegeten. Vanuit daar ontwikkelde dit gerecht zich verder en werd vooral populair tijdens de grote recessie in de jaren 30. Het gerecht bood de mogelijkheid om met goedkoop vlees nog meer monden te voeden door het te mengen met andere goedkope ingrediënten als granen, broodkruim en overige aanzetters. Het gerecht is eigenlijk altijd in de harten van de Amerikanen gebleven en dat is niet voor niets. Met de juiste smaakmakers een knapperige korst en geserveerd met krieltjes in citroenboter is het ook gewoon heel erg lekker. En budget is dit gerecht nog steeds, evenals makkelijk. Altijd fijn!

recept gehaktboord, meat loaf

Ingrediënten:

Gehaktbrood

  • 1 kg half om half gehakt
  • 2 rode uien, fijngesnipperd
  • 3 eieren
  • 60 gr tomatenketchup
  • 1 bosje fijngehakte peterselie
  • 10 blaadjes basilicum, fijngesneden
  • 2 tl zout
  • 2 tl tijm, fijngehakt
  • Zwarte peper
  • 2 tenen knoflook
  • 30 gr paneermeel
  • 1 tl chilipoeder
  • 6 groene asperges
  • 2 el roomboter

Croûte

  • 100 gr paneermeel
  • 100 gr Panko of grof paneermeel
  • 100 gr gesmolten roomboter

Kriel in citroenboter

  • 500 gr krieltjes
  • 1 teen knoflook
  • 3 el roomboter
  • 1 citroen sap + rasp
  • Peterselie, fijngehakt
  • Fleur de sel

Aan de slag!

Verwarm de over voor op 190˚C, vet een bakblik in met boter en bekleed het met bakpapier. Snijd de rode uien en de kruiden fijn, klop de eieren los en schil de groene asperges. Meng alle ingrediënten voor het gehaktbrood nu losjes door elkaar met uitzondering van de groene asperges. Verdeel de helft van het gehakt over het bakblik, leg vervolgens de groene asperges erop en voeg dan het tweede deel van het gehaktmengsel toe. Meng de ingrediënten voor de korst met elkaar, verdeel deze over het gehaktbrood en bak het brood vervolgens in 50 minuten af.

Maak ondertussen de citroenkrieltjes klaar. Kook hiervoor de aardappels beetgaar in zout water. Verhit de roomboter in een pan en meng het met de citroenrasp en sap. Roer de kriel hierdoorheen en maak het af met wat fijngehakte peterselie en fleur de sel.

Laat het brood minimaal 10 minuten rusten wanner het uit de oven komt en serveer het samen met de krieltjes.

Eet smakelijk!

*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.