Hollandse Lamsracks, aardappelgratin en lente groenten

Een heerlijk voorjaarsgerecht, speciaal ontwikkeld voor Pasen, maar in het seizoen natuurlijk altijd een goed idee als je net even wat meer wil uitpakken. We gebruiken lamsrack van het Buytengewoon Veluws lam, een mooi product van Nederlandse bodem dat ontzettend mals is en zacht van smaak. Uiteraard met de kenmerkende, licht pittige smaak, waar lamsvlees om bekend staat, maar net wat subtieler dan je van Nieuw Zeelands lamsvlees gewend bent. Heerlijk in combinatie met een klassieke pommes dauphinois en lentegroenten.

nederlands lamsvlees, recept lamsracks, asperges pommes dauphinois

Ingrediënten:

Recept voor 4 personen

Gratin, pommes dauphinoise

  • 1 kg aardappel
  • 300 gr slagroom
  • 2 tenen knoflook
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 30 gr roomboter
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout
  • 6 kleine ovenschaaltjes

Gepofte biet met balsamico

  • 4 rode bieten rauw (middel groot)
  • 2 el honing
  • Scheut balsamico
  • 3 takjes tijm, bladeren van het takje geritst

Geroosterde groene asperges

  • 1 bos groene asperge
  • Olijfolie
  • Peper zout

Aan de slag!

Begin met het maken van de gratin, oftewel de pommes dauphinoise en verwarm de oven voor op 175˚C. Maak de knoflookteentjes schoon en plet deze. Wrijf de ovenschaaltjes flink in met de  geplette knoflook en vet de ovenschaaltjes vervolgens in boter. Schil nu de aardappels en snijd ze in heel dunne plakjes. Liefst met een mandoline. Doe de slagroom in een ruime pan en breng samen met de knoflook, tijm en rozemarijn aan de kook en laat dit ongeveer 20 minuten trekken op laag vuur. Verwijder de tijm, rozemarijn en de knoflook en breng  de room op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Doe de aardappelplakjes in de slagroom en meng ze goed door elkaar. Schep voorzichtig het aardappel-slagroom mengsel in de ovenschaaltjes en druk ze stevig aan. Verdeel de overgebleven boter over de schaaltjes en bestrooi ze daarna met de kaas. Zet de schaaltjes in het midden van de oven en laat de pommes dauphinois in ongeveer 1 uur mooi goudbruin worden.

Gepofte biet met balsamico

Verwarm de oven voor op 180 ˚C, wikkel de bietjes in aluminium folie (met schil) en pof ze circa 45 minuten in de oven. Meng de honing, balsamico en tijm door elkaar. Haal de bieten uit het aluminiumfolie en snijd ze vanaf de bovenkant een stuk kruislings in. Wrijf de bieten in met het honing-tijm mengsel en grill ze in vijf minuten af in de oven.

Geroosterde groene asperges

Verwarm de oven voor op 175 ˚C. Schil de groene asperges voor de helft en leg ze op een bakplaat. Breng ze op smaak met olie, peper en zout en rooster ze 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Lamsrack

Verwarm de oven voor op 150 ˚C. Verhit olie in een koekenpan en bak de lamsracks hierin aan. Leg de racks daarna in een ovenschaal en gaar ze tot een kerntemperatuur van 47 ˚C. Wikkel het vlees losjes in aluminiumfolie en laat het een paar minuten rusten. Breng de lamsracks op smaak met peper en fleur de sel.

Snijd de lamsracks in stukken en serveer ze met de pommes dauphinoise, gepofte biet en groene asperges.

 

Eet smakelijk!

*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.