Hachee van runder sukade met hutspot

Hachee is al sinds jaar en dag een typisch gerecht uit de Nederlandse keuken. Rundvlees wordt langzaam gegaard met veel uien, kruiden en zuren. De oorsprong van dit gerecht gaat zeker al terug tot in de middeleeuwen. Het woord hachee is afkomstig van het Franse woord hacher, dat hakken betekent. Om verspilling tegen te gaan werden resten braadvlees fijngehakt en opnieuw bereidt in zoetzure vloeistoffen om het vlees malser te maken. Samen met seizoen groenten werd er zo een goedkope en volledige maaltijd neergezet.

Wij gaan voor een klassieke Hollandse variant met sukade, uien en appelstroop. Heerlijk op een koude winterdag samen met een pittige hutspot.

hachee sukade

Ingrediënten:

  • 1 kg sukadelappen in grove stukken
  • 3 el bloem
  • 3 el olie
  • 3 el boter
  • 5 laurierbladeren
  • 400 gr uien in halve ringen
  • 6 st kruidnagel
  • 1 st steranijs (optioneel)
  • 1 l krachtige runderbouillon
  • 2 el appelstroop
  • 1 el bruine basterd suiker
  • 2 el mosterd
  • 3 el rode wijn azijn
  • Peper en zout

Pittige hutspot

  • 700 gr licht kruimige aardappels
  • 500 gr wortel in stukjes
  • 400 gr zoete uien in have ringen
  • 2 dl melk
  • 100 gr roomboter
  • 2 el pittige mosterd
  • 1 ½ tl kerriepoeder
  • Peper en zout

 

Aan de slag!

Snijd de sukade in grove stukken en omwentel ze met bloem. Verhit een scheut olie in een braadpan en bak het vlees rondom goed aan. Breng op smaak met peper en zout zet apart. Snijd de uien in halve ringen en zet deze met de boter aan in braadpan tot ze mooi glazig worden. Voeg dan de specerijen, mosterd, rode wijn azijn, appelstoop en bruine suiker toe en bak dit even kort aan. Voeg dan het vlees toe aan de pan en zet het vlees onder met de runderbouillon. Stoof het geheel nu 3 tot 4 uur op laag vuur of gaar af in een voorverwarmde oven van 150˚C. Breng de stoof op smaak met peper en zout

Hutspot

Schil de aardappels en wortels, snijd ze in stukjes en zet ze samen met de uienringen op in een pan met zout water. Kook tot het geheel gaar is. Verhit in een pan de roomboter en voeg hier de kerrie aan toe. Voeg na een minuut of twee de melk toe en roer goed door. Breng het op smaak met peper en zout. Stamp de hutspot fijn en voeg de mosterd en boter-melk mengsel toe.

Eet smakelijk!

*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.