Pasta carbonara, klassiek recept

Pasta Carbonara is naast pasta Bolognese toch wel één van de bekendste pastagerechten die je in bijna ieder Italiaans restaurant op de kaart ziet staan. En nee, voor die kenmerkende smeuïge structuur gebruik je zeker geen room. Dat is vloeken in de kerk als je de Italianen moet geloven. Het romige is afkomstig van de eieren die je aan het eind samen met de Pecorino kaas door de pasta roert. Zorg dat je pancetta of wangspek gebruikt en niet de Hollandse gerookte spekblokjes, deze zorgen echt voor een andere smaak. Als je de juiste ingrediënten hebt is het verder een kwestie; kind kan de was doen!

pasta carbonare recept, klassiek authentiek italiaans recept, linguini, pancetta, guanciale

Aan de slag!

Pancetta, eieren en Pecorino vormen de basis

 

Hak de peterselie fijn en zet even apart. Snijd de pancetta in dobbelsteentjes. Zet een pan op medium vuur en voeg de pancetta toe. Laat het vet uit de pancetta smelten en voeg dan de gesnipperde ui toe. Laat dit een tijdje samen bakken. Breng ondertussen een grote pan met water aan de kook, voeg hier wat zout aan toe en kook de pasta al dente. Giet de pasta af en houd een klein kopje van het kookvocht apart.

Klop in een kom de eieren los en meng dit met de Pecorino en het kookvocht. Meng de pancetta en gehakte peterselie hierdoor. Roer de net afgegoten pasta door het eiermengsel heen en breng de pasta Carbonara royaal op smaak met zwarte peper. Let op dat je de pasta nu niet meer verhit, anders verandert je gerecht in een roerei ;).

Dresseer de pasta netjes op het midden van een dinerbord en serveer met wat rucola.

Eet smakelijk!

*Dit recept is eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.