Porchetta – rollade van buikspek met zwoerd

De Italianen eten het graag als streetfood tussen een broodje: porchetta. Het is een rollade van buikspek met zwoerd die je zacht gaart. Het zwoerd, oftewel de huid, die er omheen zit wordt heerlijk knapperig en mooi goudbruin. Wij gaan niet voor de streetfood variant maar voor een mooie grote rollade die prachtig staat op je kersttafel. Op zich is het maken van porchetta niet heel lastig maar op tijd beginnen is key. Het vlees moet namelijk 24 uur intrekken met de kruiden. Het roosteren duurt vervolgens nog zo’n 2 tot 3 uur. Serveer de porchetta met een aantal van je favoriete bijgerechten en geniet!

Varkensbuik – buikspek met zwoerd 

Buikspek mét zwoerd is essentieel voor porchetta. De huid verandert namelijk in de goudbruine knapperige laag. Niet altijd makkelijk te verkrijgen maar bij Hesseling Vlees kun je hem altijd online bestellen!

porchetta recept buikspek rollade met zwoerd, buikspek online bestellen slager

Ingrediënten:

  • 2 el fijngehakte tijm
  • 2 el fijngesneden salie
  • 12 tenen knoflook fijn geraspt
  • Zout
  • Bakpoeder
  • Slagerstouw

Let op! Het vlees moet 24 uur intrekken met de kruiden dus begin ruim op tijd wanneer je dit gerecht gaat maken.

Leg de varkensbuik met de huid naar beneden en snijd het vlees schuin in met een tussenafstand van ongeveer 1,5 cm. Doe dit ook de andere kant op om een mooie ruit te krijgen.

Rooster de peperkorrel en het venkelzaad in een hete koekenpan tot ze licht begin te kleuren en aromatisch ruiken en maal ze vervolgens fijn met de vijzel.

Kruid de varkensbuik royaal met zout, en bestrooi hem met de gemalen, peper, venkel, rode peper, knoflook en gehakte kruiden. Duw de kruiden goed in het ingesneden vlees.

Rol dan de buik strak op en bind deze op met rolladetouw. Knoop om de 2 cm een touwtje en werk van buiten naar binnen.

Meng 2 el zout met 2 tl bakpoeder en wrijf deze over de buitenkant van varkensvlees. Wikkel nu de buik in plastic folie en zet de rollade minimaal 24 uur is de koelkast. Na 24 uur veeg je het zout en het bakpoeder eraf met een natte doek.

Verwarm de oven voor op 150˚C en plaats de porchetta in een V-Rek in een grote braadpan of op een rooster met omrande bakplaat eronder. Rooster de rollade tot hij een kerntemperatuur van 71˚C heeft. Dit duurt circa twee uur. Bedruip iedere 20 á 30 minuten de porchetta met zijn eigen braadvocht. Ga hiermee door totdat er weinig weerstand is wanneer je met een mes of spies in het vlees prikt er (op de huid na). Verhoog dan de oventemperatuur naar 260˚C en braad de porchetta nog zo’n 20 tot 25 minuten tot de huid helemaal knapperig is.  Dit kun je ook vlak voor het serveren doen als je de voorgaande stappen al eerder wil voorbereiden. Haal het vlees dan uit de oven en laat tot maximaal 2,5 uur buiten de koelkast liggen voor je het roostert.

Laat de porchetta 15 minuten rusten alvorens aan te snijden.

Lekker met geroosterde roseval aardappels welke in de laatste fase in de pan mee geroosterd worden op 260˚C. Snijd hiervoor de aardappels in kwarten en voeg ze toe aan de braadslee.

Eet smakelijk!

 

*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.