Recept

Sajoerbonen

Uiteraard bestaat je rijsttafel niet alleen uit vleesgerechten. Daarom delen we ook nog de recepten van een aantal heerlijke bijgerechten met je. Want zeg nou zelf, een kom smaakvolle sajoerbonen mag toch niet ontbreken! En smaakvol zijn deze bonen zeker, om je vingers bij af te likken al zeggen we het zelf…

sajoer bonen, traditioneel Indonesisch recept, rijsttafel

Ingrediënten :

  • 250 gr sperziebonen
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook fijn gehakt
  • Puntje laos geraspt
  • Puntje gember geraspt
  • 2 el santen
  • 250 ml bouillon (maggiblokje)
  • 2 st lombok gesneden in stukken

 

  • 1 el sambal oelek
  • ½ tl trassi pasta  (garnalenpasta)
  • 1 el palmsuiker
  • 2 salambladeren
  • 2 limoenbladeren
  • Peper en zout naar smaak
  • Limoensap naar smaak

 

Aan de slag!

Begin met het schoonmaken van de sperziebonen. Zet vervolgens een pan op het vuur, verwarm hier een scheutje olie in en fruit de ui en knoflook hierin aan. Voeg dan de geraspte laos en gember toe en bak kort mee. Voeg nu de salambladeren, limoenbladeren en lombok toe en laat deze drie minuten meebakken. Voeg dan de sambal oelek, trassi, palmsuiker en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de sperziebonen toe en stoof deze, met het deksel op de pan en op laag vuur, in 12 minuten gaar. Maak het gerecht af met santen en breng het op smaak met peper, zout en wat limoensap.

Eet smakelijk!

*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.