Recept

Steak Tartaar met een gepocheerd eitje, gepofte trostomaat en truffelmayonaise

Voor vier personen

Dit gerecht is een echte show stopper als je een diner geeft. Met de pure en uitgebalanceerde smaken en strakke opmaak scoor je zeker punten. Om je op weg te helpen leggen we je precies uit hoe je dit gerecht mooi opmaakt. Succes gegarandeerd!

Steak tartaas van bavette, kogelbiefstuk of diamanthaas recept pasen

Ingrediënten:

Tartaar 

  • 300 gram diamanthaas of kogelbiefstuk
  • 1 (banaan) sjalot, fijn gesnipperd
  • 1,5 el gehakte kappertjes
  • 1,5 el cornichons, fijn gesneden
  • 40 gr olijfolie
  • 1,5 el Heinz tomatenketchup
  • 1,5 el bieslook, fijn gesneden
  • 1 st eigeel
  • 1 el mosterd
  • Tabasco naar smaak
  • Worcester naar smaak
  • Peper & zout

Ter garnering:

  • Rucola
  • Gerijpte balsamico

Gepocheerd ei

  • 4 st verse eieren
  • 1 l water
  • 11 gr zout
  • Flinke scheut azijn

Gepofte trostomaat

  • Trostomaatjes, circa 20 stuks
  • Olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 tak tijm
  • 1 tak rozemarijn
  • Peper & zout

Truffel mayonaise

  • 4 el Zaanse mayonaise
  • 1 el truffeltapenade
  • Citroensap

 

Aan de slag!

Tartaar:

Snijd het vlees met een scherp mes in repen en daarna in fijne blokjes. Snijd het garnituur zoals aangegeven bij de ingrediëntenlijst en meng deze samen met de rest van de smaakmakers en het vlees. Breng de tartaar op smaak met peper, zout, de Worcester sauce en tabasco.

Gepocheerd ei

Breng een pan met water aan de kook, voeg hier 11 gram zout aan toe en giet er een flinke scheut azijn door. Doe de eieren in een schaaltje (allemaal apart) en roer met een garde in de pan met water tot je een draaikolkje hebt en laat hier rustig de eieren stuk voor stuk invallen. Pocheer de eitjes vier minuten. Let op, het water mag niet meer koken. Houd de temperatuur op laag vuur tegen de 90˚C aan.

Gepofte trostomaat

Verwarm de oven voor op 180 graden. Knip de trostomaatjes in bosjes van vijf en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel de tomaatjes met olijfolie, voeg de andere ingrediënten aan de schaal toe en pof de tomaten acht minuten in de oven.

Truffel mayonaise

Meng de mayonaise met de truffeltapenade en breng op smaak met wat citroensap.

Bord opmaken

Gebruik een uitsteekring om de tartaar op te maken. Leg het gepocheerde ei bovenop de tartaar en breng op smaak met peper en fleur de sel. Maak een beetje rucola aan met olijfolie, vorm hier bolletjes van en leg deze aan de achterkant van de tartaar. Leg de trostomaatjes half op de tartaar. Leg met een theelepel bolletjes mayonaise op het bord en strijk deze met de achterkant uit. Maak het geheel af door er wat gerijpte balsamico over te sprenkelen.

Eet smakelijk!

*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.