Varkenshaas met Italiaanse kruiden, gebakken gnocchi, pompoenpuree en geroosterde spruiten  

Varkenshaas is een mager en graag gegeten stukje varkensvlees. De klassieke variant met champignonroomsaus kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Voor iedereen die op zoek is naar een ander mooi gerecht hebben wij dit feestelijke recept ontwikkelt. Met zelfgemaakte gnocchi en winterse groenten is dit ook voor de kerst een goede optie. 

Lees voor je aan de gang gaat even het hele recept door. De verschillende stappen worden per ingrediënt/bijgerecht doorgenomen. Voer verschillende stappen parallel van elkaar uit zodat het gelijktijdig klaar is. De gnocchi kun je natuurlijk ook van te voren maken.  

recept varkenshaas italiaanse kruiden kerst

Ingrediënten Varkenshaas: 

  • 50 ml Italiaanse kruidenolie (Italiaanse kruidenmix met 100 g extra vergine olijfolie) 
  • 2 el extra vergine olijfolie 
  • 1 el Keltisch zeezout en versgemalen peper 
  • 500 gr varkenshaas

    Kruidenboter: 

    • 100 gr boter 
    • 1 teen knoflook 
    • 1 el gedroogde basilicum 
    • 1 el gedroogde peterselie 
    • ½ el gedroogde oregano 

      Gnocchi 

      • 700 gr  vastkokende aardappel 
      • 200 gr bloem 
      • 1 ei, losgeklopt 
      • Zout & peper 

        Gnocchi boter 

        • 50 gr boter 
        • 20 ml olijfolie 
        • 3 blaadjes salie 
        • Zwarte peper 
        • Parmezaanse kaas, geraspt 

        Geroosterde spruit 

        • 400 gr spruiten gehalveerd 
        • Olijfolie 
        • Peper en zout 

        Pompoenpuree 

        • 1 st fles pompoen 
        • 50 g roomboter 
        • Zout 

        Olie 

        Blender de olie met de Italiaanse kruiden totdat deze helemaal fijn is 

        Boter 

        Meng alle ingrediënten voor de boter door elkaar een breng op smaak met peper en zout. 

         Varkenshaas

        1. Doe de varkenshaas in een Ziplock zak samen met de Italiaanse kruidenolie en marineer dit 12-24 uur. 
        2. Verwarm de oven voor op 150 graden hete lucht. 
        3. Bekleed een ovenschaal met aluminiumfolie. 
        4. Verhit een scheut olie in een koekenpan, bak het vlees rondom aan en haal het uit de pan. 
        5. Leg wat klontjes boter op de varkenshaas, wikkel het vlees in folie en bak het in de oven tot het een kerntemperatuur van 59˚ bereikt heeft. Gebruik hiervoor een kernthermometer. 
        6. Haal de varkenshaas uit de oven als het vlees op temperatuur is gekomen en laat het, afgedekt met folie, minstens vijf minuten rusten om de sappen in te sluiten. 
        7. Snijd de varkenshaas in mooie, gelijke stukken en serveer met de spruiten, pompoenpuree en gnocchi. Hoe je die maakt, lees je hieronder.

        Gnocchi

        1. Pof de aardappels in de schil met zout in aluminiumfolie gaar, schil de aardappel en prak deze. 
        2. Voeg de bloem en het losgeklopte ei toe, samen met wat peper en zout. Roer het geheel met een spatel voorzichtig door, kneed en roer zo min mogelijk om het deeg zacht te houden en plakkerigheid te voorkomen. 
        3. Let op: de hoeveelheid bloem is indicatief en is afhankelijk van het type aardappel (hoe minder bloem hoe luchtiger de gnocchi). 
        4. Strooi bloem op je keukenblad en verdeel het deeg in 6 stukken. Draai hier langwerpige rolletjes van ongeveer 30 cm van met een diameter van 2-3 cm. 
        5. Snijd elke rol in stukken van 2-3 cm lang, rol iedere gnocchi voorzichtig met de hand rond en haal ze over een gnocchi plankje of strijk de achterkant van een vork erlangs. Leg ze op een bebloemde plaat. 
        6. Verhit nu de boter met olie in een pannetje, voeg de salieblaadjes toe bak deze tot ze lichtbruin zijn en verwijder dan de salie. 
        7. Breng ondertussen een pan met ruim zeezout water aan de kook. Wanneer deze kookt voeg je de gnocchi aan de pan toe. Als ze gaar zijn en boven komen drijven schep je ze uit de pan.  
        8. Bak ze ongeveer een minuut in de salieboter en serveer ze met geraspte, Parmezaanse kaas. 

        Spruiten

        Halveer de spruiten, meng ze met de olie, peper en zout en rooster ze 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180˚C. 

        Pompoenpuree

        Schil de flespompoen en snijd deze in stukken. Rooster de pompoen in een voorverwarmde oven van 200˚C tot het heel gaar en goed zacht is. Pureer de pompoen met de boter en wat zout tot een gladde puree.

        Eet smakelijk!

         

        *Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.