kip-bospaddenstoelen ragout in waldkorn bol

Zelf ragout maken hoeft niet lastig te zijn! Deze ragout met paddenstoelen en kipfilet is namelijk zo klaar. En zeg nou zelf, in zo’n waldkornbol ziet het er meteen aantrekkelijk uit. Serveer er een frisse salade bij en je hebt een heerlijke, complete maaltijd. 

Ingrediënten:

  • Olie + roomboter
  • 350 gr kipfilet, schoongemaakt
  • 150 gr kastanje champignons
  • 100 gr Shiitake
  • 100 gr oesterzwam
  • 2 takjes tijm, blaadjes fijngehakt
  • 3 el fijn gehakte peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 grote, zoete ui
  • 200 gr crème fraîche
  • 600 ml kippenbouillon
  • 50 gr roomboter
  • 60 gr bloem
  • Rasp van één Citroen
  • 4 bruine waldkorn bollen

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180˚C. Strijk de waldkorn bollen in met een beetje gesmolten boter en bak ze in circa 5 minuten knapperig. Laat ze een wat afkoelen, snijd de bovenkant eraf en hol de bol uit. (van de inhoud kan je croutons maken) 

Breng de kippenbouillon aan de kook en gaar hierin de kipfilet in 15 minuten gaar. Haal het vlees uit de bouillon en laat het afkoelen. 

Snipper ondertussen de ui fijn, rasp de knoflook, snijd de kastanjechampignons en shiitake in plakjes en scheur de oesterzwam in reepjes.

Trek nu de gare kipfilet met twee vorken in reepjes en houd deze weer apart.

Verhit een scheut olie in een hapjespan en bak hier de paddenstoelen in aan. Voeg vervolgens de knoflook, ui, tijm en een klont roomboter aan de pan toe en bak dit tot je een mooi gaar en geurig geheel hebt.

Haal het paddenstoelenmengsel uit de pan en smelt dan in dezelfde pan de roomboter. Wanneer de boter begint te bruizen voeg je de bloem toe. Roer dit tot een gelijkmatige Roux.

Giet in 3 gelijke delen, al roerend, de bouillon bij de roux en roer vervolgens de crème fraîche erdoorheen tot je een mooie gladde, dikke ragout hebt.

Roer de kip, paddenstoelen en peterselie erdoor en breng het geheel op smaak met peper, zout en citroenrasp. 

Vul de waldkornbollen met ragout, leg ze op een bord en zet de bovenkant van de bol er schuin tegenaan.

Eetsmakelijk!

 

*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.