Recept

Rogan Josh

Rogan Josh is een klassieker in de Indiase keuken. Deze curry wordt gemaakt met lamsvlees en vindt zijn oorsprong in de noordelijke regio Kashmir. De naam klinkt allesbehalve traditioneel maar Roughan (Rogan) staat synoniem voor geklaarde boter, oftewel ghee, waar de curry mee bereidt wordt.  Juš (Josh) betekent stoven of smoren. Althans, dat nemen we aan, want helemaal zeker weten we het niet aangezien de geschiedenis van dit gerecht teruggaat tot halverwege de 16e eeuw. Stoven in ghee, is ieder geval wat we bij dit gerecht doen. Rogan Josh is een medium hete curry met de herkenbare smaak van kardemon die naar boven komt. Verder is, zoals bij de meeste curries, langzaam stoven op een lage temperatuur de regel tot succes. Uiteraard kun je dat ook heel goed in de oven doen om meer grip te hebben op een constante temperatuur.

Wij gebruikten lamschouder in dit recept maar je kunt het gerecht ook met lamsnek maken.

rogan josh indiase curry lamsvlees, lamschouder

Ingrediënten:

  • 2 kg lamschouder of lamsnek
  • 60 gr geklaarde boter (ghee)
  • 3 kaneelstokjes
  • 15 st kardemon
  • 8 st kruidnagel
  • 3 uien, gesnipperd
  • 5 cm geraspte gember
  • 150 gr tomatenpuree
  • 3 tl zout
  • 1 l kippenbouillon
  • 6 tenen knoflook
  • 3 el paprikapoeder
  • 2 el chilipoeder
  • 2 el korianderpoeder
  • 2 el komijn
  • 2 el kurkuma
  • 2 tl nootmuskaat
  • 2 el garam masala
  • 1 el venkelpoeder

Om het af te maken:

  • 1/2 el garam masala
  • ½ el venkepoeder
  • 350 gr Griekse Yoghurt

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 150˚C. Snijd het vlees in grove stukken, bak ze even kort aan in een koekenpan en houd ze daarna apart. Verhit vervolgens de geklaarde boter in een grote braadpan en fruit hierin de kaneel, kardemon en kruidnagel aan. Voeg dan de gesnipperde uien toe en bak deze zo’n 7 minuten mee op midden-hoog vuur. Voeg dan de geraspte gember en knoflook toe en bak kort mee. Voeg nu de droge kruiden toe (paprikapoeder, chilipoeder, korianderpoeder, komijn, kurkuma, nootmuskaat, garam masala, venkelpoeder) en bak deze 30 seconden mee. Voeg vervolgens de tomatenpuree, het zout en de kippenbouillon toe. Als laatste voeg je het lamsvlees toe aan de pan. Zet de pan met deksel erop in de voorverwarmde oven en laat het geheel twee uur stoven. Haal na twee uur de deksel van de pan en laat het nog zo’n 20 minuten stoven zonder deksel. De laatste stap maak je af op het fornuis. Voeg de garam masala, het venkelpoeder en de Griekse yoghurt toe aan de pan en laat het vijf minuten rustig doorkoken.

Lekker in combinatie met rijst en raita. Dit laatste maak je door circa 200 gr Griekse yoghurt te mengen met een geraspte komkommer (het vocht eruit geknepen) 1 tl garam masala en eventueel zout en peper naar smaak.

Eet smakelijk!

*Dit recept is ontwikkeld door en eigendom van Mark Bosman en mag niet gedupliceerd worden door derden.