Blog

Thanksgiving

Donderdag 26 november is het Thanksgiving. Thanksgiving is een Amerikaanse feestdag waarop dankbaarheid en lekker eten met mensen die je liefhebt centraal staan. Traditioneel zetten we tijdens Thanksgiving een kalkoen op tafel met bijgerechtjes zoals zoete aardappelen, sperziebonen en cranberry’s en als dessert pompoentaart en pecannotentaart. Ook in Nederland wordt steeds vaker Thanksgiving gevierd. Maar wat is het verhaal achter Thanksgiving? Waarom eten we kalkoen? Hoe bereid je een kalkoen? En wat zet je dit jaar als bijgerecht op tafel?

De eerste Thanksgiving duurde drie dagen en werd gevierd in 1621. De zogenaamde ‘Pilgrim Fathers’, Engelse immigranten die de oversteek naar New England gewaagd hadden, bedankten God voor hun eerste succesvolle oogst. Dat deden zij, zo luidt het verhaal, met heel veel eten.

De eerste echt grote Thanksgiving dinners vonden echter pas in de late 18e eeuw plaats. Nadat toenmalig president Abraham Lincoln ‘Thanksgiving Day’ tot nationale feestdag in november had uitgeroepen. Thanksgiving werd, in deze jaren van verdeeldheid vanwege de Amerikaanse burgeroorlog, gebruikt om een nieuwe Amerikaanse identiteit te helpen creëren. In die tijd waren er in Amerika wilde kalkoenen in overvloed. Vandaar dat dit gevogelte vaak werd gekozen als hoofdgerecht. Het eten van een kalkoen op deze dag is inmiddels een traditie geworden.

Deze Amerikaanse feestdag is er nu een waarop familie bij elkaar komt om samen een groot feestmaal te nuttigen. Lekker eten staat op deze dag centraal. Gezellig met vrienden en familie, een kalkoen op tafel en daarbij heerlijke bijgerechten zoals de zoete aardappelen, sperziebonen en cranberry’s en pompoen- en pecannoten taart als dessert.

Ook in Nederland zien we het Thanksgiving Dinner steeds vaker opduiken. De dag na Thanksgiving, waarop Amerikanen met de hele familie gaan winkelen, is hier al langer populair. Maar naast ‘Black Friday’ lijkt ook Thanksgiving steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland. We kunnen wel stellen dat Thanksgiving de nieuwe aftrap is van de feestmaand.

Wil jij dit jaar ook een perfect Thanksgiving diner op tafel zetten? We helpen je graag. Bekijk het recept hieronder en bestel je kalkoen (2,5/5 kilogram) bij ons in de webshop! De levering duurt twee werkdagen.

Recept gevulde kalkoen uit de oven (4/6 personen)

Ingrediënten kalkoen:

  • 1 Kalkoen 2,5/3kg
  • 200gr roomboter
  • 4 tenen knoflook
  • 2 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 8 takken tijm
  • 6 takken rozemarijn
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 grote uien
  • 1 winterwortel
  • 10 plakken rookspek plat

Ingrediënten pekelbad:

  • 4 liter water
  • 200gr suiker
  • 120gr kleurzout
  • 80gr fijn zout
  • 20 st peperkorrels (geplet)
  • 8 blaadjes laurier
  • 8 takken tijm
  • 8 takken rozemarijn
  • 2 uien
  • 2 kaneelstokken
  • 4 steranijs
  • 6 tenen knoflook
  • 2 sinaasappels

Ingrediënten vulling:

  • 2 uien grof gesneden
  • 2 appels Jona Gold of Goudrenetten in blokjes
  • 60gr gedroogde pruim gehalveerd
  • 60gr gedroogde abrikoos gehalveerd
  • 100gr walnoten
  • 60gr cashewnoten
  • 1 citroen
  • Nootmuskaat
  • 8 sneetjes oud wit brood
  • 60gr cranberry
  • 400gr spek

Ingrediënten Jus:

  • Braadvocht kalkoen
  • 2 dl armagnac
  • 2 dl sherry
  • 2 dl kippenbouillon
  • Maïzena

De bereidingswijze Kalkoen:

Stap 1: Breng water het zout en suiker aan de kook
Stap 2: Halveer de sinaasappels en citroen en voeg deze toe
Stap 3: Voeg de rest ingrediënten toe en laat het 5 minuten koken
Stap 4: Laat het afkoelen en zet het samen met de kalkoen weg. (24 uur pekelen)
Stap 5: Nadat het 24 uur gepekeld heeft, de oven voorverwarmen op 230 graden.
Stap 6: Haal de kalkoen uit de pekel, spoel deze af en dep de kalkoen droog
Stap 7: Breng de kalkoen in de buik op smaak met peper en zout
Stap 8: Meng de roomboter met geraspte knoflook, schil de sinaasappel en citroen. Snij de thijm en rozemarijn fijn en meng het geheel goed en breng het eventueel op smaak met zout
Stap 9: Vul de kalkoen onder de huid met boter
Stap 10: Snijd de uien, sinaasappel, citroen, winterpeen in vieren en stop deze in de buik van de kalkoen.
Stap 11: Smeer de huid van de kalkoen in met olie
Stap 12: Leg de kalkoen op een rooster boven een lek blik en plaats de kalkoen in de oven
Stap 13: Rooster de kalkoen voor 15 min op 230 graden
Stap 14: Haal de kalkoen uit de oven en zet de oven terug op 170 graden
Stap 15: Dek de filet van de kalkoen af met rookspek
Stap 16: Plaats de kalkoen terug in de oven voor 2,5 uur
Stap 17: Haal de kalkoen uit de oven en dek hem af met aluminium folie, laat de kalkoen 20 minuten rusten.

WIST JE DAT:
– Het pekelen van de kalkoen is de kans op uitdroging van je kalkoen minimaal.
– De boter onder de huid stoppen zorg ervoor dat de kalkoen steeds bedruipt wordt en dit zorgt voor een mooi eind resultaat.

Bereidingswijze vulling:

Stap 1: Meng het brood met de appel, pruim, abrikoos, walnoot, cashewnoten, cranberry in een keukenmachine fijn
Stap 2: Voeg citroenrasp en nootmuskaat toe
Stap 3: Maal de buikspek fijn in keukenmachine en meng het met het broodmengsel
Stap 4: Bak het in de oven voor 55 minuten op 180 graden
Stap 5: Serveer de vulling apart.

WIST JE DAT:
– Door de vulling apart te serveren wordt de kalkoen veel minder droog en houdt je een mooie sappige kalkoen en smaakvolle vulling.

Bereidingswijze jus:

Stap 1: Zet het braadvocht van de kalkoen, armagnac, sherry en kippenbouillon op en reduceer tot 50%.
Stap 2: Breng de jus eventueel op smaak met zout
Stap 3: Eventueel afbinden met maizena.

De hoeveelheid aan ingrediënten schrikken misschien af, maar het is de moeite zeker waard.

Eetsmakelijk namens Hesseling!