Diamanthaas, ook wel Jodenhaas genoemd, is een mals stuk vlees uit de schouder van het rund. Maar hoe komt dit stukje vlees nou eigenlijk aan zijn naam? Wij leggen het je uit.

Geen vlees uit de achterbout

Mensen die het Joods-orthodoxe geloof aanhangen mogen volgens hun spijswetten geen vlees uit de achterbout van het rund eten. Dit komt voort uit het Bijbelse verhaal waar Jacob vocht met een engel. Bij deze worsteling raakt Jacobs heup door een aanraking ontwricht en blijft hij kreupel achter. Tot op de dag van vandaag wordt rund vanaf de spier die boven het heupgewricht ligt, niet gegeten door het Joodse volk.

diamanthaas, jodenhaas, biefstuk online bestellen

Ossenhaas voor de Joden – een mals stuk vlees uit de schouder

Biefstuk en ossenhaas worden uit het achterste deel van het rund gesneden en mogen dus niet gegeten worden. Om toch een ‘biefstuk’ te kunnen eten wordt het meest malse stukje uit de voorschouder gesneden. Dit stuk is qua vorm vergelijkbaar met de ossenhaas maar is een stuk kleiner. Vanwege deze vergelijkbare vorm werd het ossenhaas voor de Joden genoemd oftewel Jodenhaas of diamanthaas. Een heerlijk mals stuk vlees dat rood gegeten kan worden en zich ook uitstekend leent om steak tartaar van de snijden.