Blog

Welke BBQ past het beste bij mij?

Het is een heerlijke zomer en dat betekent barbecueën. Goed barbecueën begint bij het kiezen van de juiste BBQ maar dat is nog niet zo makkelijk. Barbecues zijn er in veel verschillende soorten en maten. Welke BBQ past bij jou? Wij helpen je in deze blog verder met een korte uitleg en de voor- en nadelen per BBQ.

Houtskool BBQ

Een van de bekendste barbecues is de houtskool BBQ. Als je wilt gaan barbecueën steek je eerst je houtskool of briketten aan en zodra deze de juiste temperatuur bereiken geniet je van een avondje barbecueën. Met een houtskool BBQ kan je alle kanten op, maar alles draait om de juiste warmte- en luchtstroomregeling. Let er daarom op dat je een model kiest waarbij je – door middel van ventilatie – de temperatuur makkelijk kunt regelen.

Wil je extra smaak toevoegen aan je gerecht? Door rookhout te gebruiken voeg je die authentieke rooksmaak toe.

+ Kan hoge temperaturen bereiken
+ Voor ieder budget, zowel budget- als luxe modellen
+ Beleving

Minder snel op temperatuur dan bijvoorbeeld een gas BBQ
Meer moeite en meer ‘rotzooi’

Elektrische BBQ

Mag je bij jou op het balkon of de camping geen kolen gebruiken of heb je geen zin om te stoeien met kooltjes of gasflessen? Dan is een elektrische BBQ ideaal.

Je stelt de BBQ in op de juiste temperatuur en na enkele minuten kunnen de ingrediënten al op het rooster. De temperatuur laat zich gemakkelijk regelen. Let wel even op het vermogen van jouw elektrische BBQ, een te laag vermogen zorgt ervoor dat je geen hoge temperaturen kunt bereiken.

+ Minder voorbereiding en onderhoud nodig
+ Minder brandgevaar omdat je niet met houtskool werkt.
+ Minder last van rook
Je hebt altijd een stopcontact nodig
Minder BBQ-beleving

Kamado BBQ

(Big Green Egg / Black Bastard / Kamado Joe)

Houd jij van een uitdaging en wil je een stapje verder gaan dan traditioneel barbecueën, ga dan voor een Kamado. Een Kamado is een eivormige BBQ, in de meeste gevallen gemaakt van keramiek. Dat de keramische firebox (binnenkant) warmte ontzettend goed kan vasthouden is het grootste verschil en voordeel ten opzichte van andere barbecues. Daarnaast is de temperatuur perfect te reguleren en zijn Kamado grills volledig afsluitbaar. Hierdoor kan je niet alleen op hoge temperatuur grillen maar, door de Kamado volledig af te sluiten, ook op lage temperatuur roken.

Dankzij de isolerende werking van keramiek verbruik je ook nog eens minder houtskool of briketten dan bij een houtskool grill, zelfs in de winter!

+ Veel verschillende bereidingstechnieken
+ Zowel lage als hoge temperaturen (+/- 70 – +/-375)
+ Gesloten systeem, hierdoor houdt het de warmte goed vast

Hogere prijssegment
Lastiger te bedienen

Gas BBQ

Ga je voor gemak, dan kan je het beste kiezen voor een gas BBQ. Ontsteek een of meerdere branders, laat de BBQ 10 tot 15 minuten op temperatuur komen en je bent klaar om te grillen. De temperatuur is makkelijk constant te houden terwijl je de hitte ook snel kunt verhogen of verlagen. Kies altijd voor een barbecue met ten minste twee branders zodat je bijvoorbeeld ook indirect kunt grillen.

Het nadeel? Gasbarbecues bereiken niet de hoge temperaturen die houtskool barbecues wel bereiken. Werken met een gasbarbecue betekent werken met temperaturen tussen de 100 en 300ºC. Al zijn er gasbarbecues met een infrarood gedeelte of een Sear Burner die ervoor zorgen dat dit probleem opgelost wordt.

+ Snel op temperatuur
+ Eenvoudig te bedienen

Minder hoge temperaturen te bereiken
Werkt vanzelfsprekend met gas, wat je mogelijk geen fijn idee kan vinden.
Werkt met een gasfles die om de zoveel tijd opnieuw moet worden gevuld.

Oklahoma Smoker BBQ

De naam zegt het al; deze BBQ is vooral geschikt om te roken en low-and-slow gerechten te bereiden. De hitte bevindt zich namelijk niet direct onder het vlees maar in een apart gedeelte, de firebox. De ingrediënten komen slechts indirect met de warmte in contact. De Oklahoma Smokers worden gestookt op hout in plaats van kolen of briketten en kunnen na jaren ervaring van de grill master hele constante resultaten geven, waardoor je dag in dag uit dezelfde kwaliteit pulled pork of brisket op tafel kan zetten.  

Je kunt rookhout gebruiken in tal van smaken om je gerechten meer smaak te geven. Je kunt met de rookmethode veel bereiden. Denk maar aan gerookt spek, gerookte kipfilet, spareribs, makreel of paling of zelfs gerookte groente.

+ Veel capaciteit
+ Veel beleving
+ Veel bereidingsmogelijkheden
+ Constante kwaliteit resultaat (na flink oefenen)

Hoog brandstofverbruik
Veel onderhoud
Minder snel op temperatuur
Uitdagend

OFYR BBQ

De OFYR is ontwikkelt in Nederland en bestaat uit een sokkel met daarop kegel van cortenstaal. Op de kegel ligt een dikke zwarte ring waarop je grilt en waaraan je een grillrooster kunt bevestigingen. 

De OFYR wordt gevuld met hout en hiermee wordt de dikke zwarte ring verwarmd. Hierop kan je vervolgens allerlei gerechten bereiden, van een heerlijk stuk vlees, tot een gebakken eitje. Naast het bereiden van eten functioneert de OFYR ook ideaal als tuinhaard, heerlijk om na de BBQ nog eventjes bij te kletsen rond het vuur.

+ Mooi design
+ Duurzaam cortenstaal, waardoor je de BBQ hele jaar buiten kan laten staan.
+ Geschikt als terrasverwarming
+ Ideaal voor grotere groepen
Temperatuurregeling lastig
Geen zones
Hoger brandstofverbruik

Een BBQ uitzoeken blijft natuurlijk persoonlijk. De belangrijkste vraag is: wat wil jij? Was je er nog niet over uit? Dan ben je na het lezen van deze blog hopelijk een stukje wijzer geworden. Wij zijn ook erg benieuwd welke BBQ jij gekozen hebt en waarom. Laat het via onze social media kanalen weten. Bereid je jouw vlees van Hesseling op de BBQ? Tag ons in je foto, gebruik @Hesselingvlees en #HesselingVlees en wie weet verschijnt jouw foto in onze story of op onze timeline!