Blog

Winterbarbecue

Zou jij ook het liefst elke dag wel willen barbecueën? Dan hebben we goed nieuws voor je: er is geen enkele reden om te stoppen na de zomer. De winterbarbecue begint inmiddels zelfs een echte trend te worden. En een winterbarbecue is minstens zo gezellig als een barbecue in hartje zomer. Er komt wel nét iets meer voorbereiding bij kijken. Hieronder hebben we een aantal handige weetjes en tips voor je op een rijtje gezet.

Waar je in de zomer alleen hoeft te kiezen welk vlees je op het rooster legt, komt er in de winter iets meer bij je barbecue kijken. Allereerst de keuze voor je barbecue. Winterbarbecuen kan namelijk alleen met een grill met een deksel.  Anders wordt er nooit iets gaar. Word je echt een doorgewinterde barbecueër? Doe het dan meteen goed en kies voor een keramische barbecue zoals de Kamado Joe, Big Green Egg of een Bastard. Maar, eerlijk is eerlijk, met de gemiddelde wintertemperatuur in Nederland is eigenlijk elke barbecue met een deksel geschikt voor een keertje winter  barbecueën.

Waar moet de barbecue staan?
Het beste is om de barbecue uit de wind te houden. Een ijskoude wind op je barbecue is niet bevorderlijk voor de temperatuur in je barbecue. Om je barbecue goed warm te houden ben je ook wat sneller door je kooltjes of gas heen, dan in de zomer. Zorg er daarom voor dat je altijd een extra zak houtskool of een extra gas tank bij de hand hebt. Naast de temperatuur is licht ook een belangrijk aspect. Je moet tenslotte wel kunnen zien wat je doet. Heb je geen lampen in de tuin? Laat iemand met een telefoon of zaklamp schijnen of bind een lampje om je hoofd.

Ijsvrij
Sneeuwt het? Geen probleem! Heb je gelijk wat extra sfeer. Zorg er wel voor dat je een pad naar de barbecue hebt vrijgemaakt voor je eigen veiligheid en de sneeuw rondom je barbecue weg is. Als het sneeuw smelt en het later aanvriest heb je een ijsbaan rondom je barbecue.

Wat leg je op het rooster?
Speciaal voor jouw winterbarbecue hebben we bij Hesseling Vlees deze winter-bbq-box samengesteld. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een bavette of spareribs, maar houdt er rekening mee dat het in de winter allemaal wat langer duurt. Wat je ook op het rooster legt, het is belangrijk dat je barbecue goed op temperatuur is, in de winter én in de zomer. Als je je hand langer dan een paar seconden boven het rooster kunt houden, dan moet je nog even wachten.

Nog een aantal tips voor een ideale winterbarbecue.

  1. Er hoeft maar 1 iemand buiten te staan, maar samen is het natuurlijk veel gezelliger.
  2. Kleed je warm aan.
  3. Houd de deksel van de barbecue zo  veel mogelijk dicht.
  4. Neem de tijd, het opwarmen van de barbecue duurt langer dan bij een zomerse barbecue.
  5. Neem er een heerlijke glühwein bij

Eetsmakelijk namens Hesseling!