Blog

De december feestmaand, wat zetten we op tafel?

De decembermaand staat ook in dit bijzondere jaar weer in het teken van gezelligheid, samen zijn en natuurlijk heerlijk eten. Wat staat ons deze maand te wachten en wat zijn de trends op het gebied van eten tijdens de feestdagen? Wij vertellen het je graag!

Sinterklaas, cadeautjes en gezellig gourmetten

De december feestmaand begint natuurlijk met het Sinterklaasfeest. Sinterklaas staat in het teken van cadeautjes en gezelligheid met de familie. Een steeds een groter deel van Nederland kiest ervoor om op 5 december een heerlijke gourmetschotel op tafel te zetten en zo samen te genieten van mini-hamburgers, mini-slavinken, mini- tournedos en meer.

De geschiedenis van het kerstdiner, vlees vervangt suiker

En zodra Sinterklaas het land uit vaart, begint de gezellige kerstperiode! Een boom in huis, geurend stoofvlees in de oven, heerlijk wild en natuurlijk een uitgebreid kerstdiner. Wist je dat kerst pas sinds de 16 e eeuw ook om eten draait? Voor het ontstaan van het kerstdiner moeten we terug naar het Groot-Brittannië tijdens de regeerperiode van Koningin Elizabeth de eerste. Onder haar regime werd het voor de rijkere mensen steeds gebruikelijker om uitgebreide kerstdiners te organiseren. Vaak met een marsepeinen pronkstuk op het midden van de tafel. Het diner draaide toen namelijk vooral om het dure product suiker. Pas in de Victoriaanse tijd (1837 – 1901) werd een hoofdgerecht als rosbief of gans gebruikelijk.

Aan het begin van de 20 ste eeuw kwamen kerstdiners ook in Nederland in trek. Bij ons vormde in eerste instantie de kalkoen het middelpunt van het kerstdiner. Tegenwoordig kiezen we ook met kerst steeds vaker voor een gourmetschotel of gaan we voor een 3/4/5 of zelfs 6-gangen diner bij ons favoriete restaurant.

Oud & nieuw: een smaakexplosie op je borrelplank

Om de feestelijke decembermaand goed af te sluiten, vier je de jaarwisseling met familie en vrienden. Dit jaar natuurlijk in kleine kring maar wel onder genot van een drankje en borrelhapjes. Kies bijvoorbeeld voor de smaakexplosie van de Poivre worst of, als je het liever wat rustiger houdt, de natuurlijke smaak van de Bipia de Peel.

Wat je ook op tafel zet, namens Team Hesseling alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig, gezond en succesvol 2022 toegewenst!