Recept

Recept | Coq au Vin

Een gerecht dat zowel feestelijk als makkelijk is en ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee; Coq au Vin. Serveer je het met een etentje? Bereid het dan een dag van te voren. Dan heb je je handen de hele avond vrij en kunnen de smaken ook nog eens extra goed intrekken.

 

Oorsprong van Coq au Vin

Over de oorsprong van Coq au Vin gaan verschillende verhalen de ronde. Waar het nou precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. De oudste legende gaat zelfs terug tot Julius Caesar en de Galliërs. Om Caesar te tarten liet een Gallische krijgshoofdman een kraaiende haan, het symbool van waakzaamheid en trots, bij Caesar bezorgen. Toen Caesar zijn tegenstander uitnodigde voor een diner, om de stand van zaken te bespreken, serveerde hij hem zijn eigen haan. Gegaard in wijn, in die tijd een luxe product dat synoniem stond voor rijkdom en macht.

Een ander verhaal is dat het van oorsprong een boerengerecht is. Een oude, afgeschreven haan, die zijn leven lang buiten had doorgebracht belandde uiteindelijk in de pan. Om het taaie vlees zacht te krijgen, werd het urenlang gestoofd. Tegenwoordig maken we Coq au Vin met kippenbouten, of als je het een tikje traditioneler wilt bereiden met piepkuiken. Wij gebruiken in dit recept de bouten maar een piepkuiken kun je ook bij ons bestellen.

Coq au vin recept bereid

Ingrediënten:

– 6 kippenbouten

– 2x 30 gr. bloem

– 2x 30 gr. roomboter

– 20 ml olijfolie

– 200 gr. gerookte spekreepjes

– 2 winterpenen in grove brunoise gesneden

– 3 stengels bleekselderij

– 1 grote ui

– 3 tenen knoflook

– 4 takjes tijm

– 3 laurierbladeren

 

– 2 takjes rozemarijn

– 30 gr. tomatenpuree

– 50 ml cognac

– 1 fles rode wijn

– 150 ml kippenbouillon

– 250 gr. kleine kastanje champignons

– 200 gr. kleine uitjes schoongemaakt maar heel (zilver ui, sjalot, meloes ui)

– 20 gr. basterdsuiker donker

– Zwarte peper uit de molen

– Zeezout

Aan de gang!                                                                                                                                                  Breng de bloem op smaak met peper en zout. Neem vervolgens de kippenbouten en snijd de poten los zodat je een drumstick en een dij hebt. Haal het vlees goed rondom door de bloem en klop af. Verhit nu de boter in een grote braadpan samen met de helft van de olie en bak hier de kip rondom in aan. Haal het vlees uit de pan als het rondom een mooi, goudbruin korstje heeft.

Verhit de rest van de olie in de braadpan en zet hier de tijm, rozemarijn, laurier, bleekselderij, wortel en ui in aan. Voeg wanneer de ui glazig wordt de knoflook en tomatenpuree toe. Voeg dan de spekreepjes toe, zet deze goed aan en blus het geheel af met de cognac.

Voeg vervolgens de kip weer toe aan de braadpan en zet het geheel onder met de bouillon en rode wijn. Stoof het gerecht voor ongeveer 60 minuten op de stoofstand van het fornuis of zet het 60 minuten in een voorverwarmde oven van 150.

Stoof ondertussen op middelhoog vuur in een koekenpan de uitjes en paddenstoelen samen met de donkere basterdsuiker in circa 10 minuten tot ze glazig zijn. Let op dat de suiker niet verbrand.

Na een uur stoven haal je de kip en de groenten uit de braadpan. Met de ingekookte wijn en bouillon maak je de saus verder af met beurre manié (30 gr. bloem gekneed met 30 gr. zachte roomboter).

Kneed wat bolletjes van het boter- en bloemmengsel, breng de bouillon zachtjes aan de kook, en roer de bolletjes stuk voor stuk door de bouillon zodat deze mooi bind. Breng de saus op smaak met peper en zout en zet het vuur uit. Doe nu de groenten en kip terug in de pan samen met de gegaarde uitjes en champignons. Maak het geheel af met verse kervel en serveer met gekookte krieltjes, rijst of brood.