Blog

Verschillende soorten spek.

Denk je aan spek, dan denk je waarschijnlijk aan ontbijtspek, katenspek, of bacon. Maar, er zijn nog veel meer soorten spek. Een ding hebben de speksoorten gemeen; in de meeste gevallen bevat het veel vet. Hierdoor is het een echte smaakmaker. Welke spek gebruik je waarvoor en wat is het verschil? Bij Hesseling Vlees zochten we een aantal soorten voor je uit.

Spek komt meestal van de rug of de buik van het varken. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet, hiervan maken we spekblokjes of spekreepjes. Buikspek heeft minder vet en meer vlees. De verschillende bewerkingen van spek zijn ontstaan zodat het vlees langer bewaard bleef. Vroeger waren er tenslotte nog geen koelkasten. Een van de manieren om vlees te conserveren is roken.

Rookspek

Rookspek komt van de buik van het varken. De speklappen worden eerst gepekeld en daarna gerookt. De smaak van rookspek wordt bepaald door het voer dat het varken gekregen heeft en het soort hout waarboven het spek gerookt is. En, hoe langer de droogtijd, hoe steviger het rookspek. Rookspek is heerlijk bij oudhollandse gerechten zoals stamppot, maar is ook om vlees of gevogelte zoals kalkoen mee in te pakken.

Vet Spek/ Lardo

Vet spek is spek van de rug van het varken en heeft, de naam zegt het al, weinig vlees en vooral veel vet. Het spek is daarom bijna altijd helemaal wit. Vet spek is meestal verkrijgbaar als een groot stuk, dat vooraf is gezout.

De Italiaanse variant Lardo komt je misschien bekender voor. Lardo wordt voornamelijk gebruikt om bijvoorbeeld aardappeltjes en/of groente in te bakken. Italianen eten Lardo ook in flinterdunne plakjes op een warme toast, zodat het vet een beetje smelt en voor een echte smaaksensatie zorgt.

Kinnebakspek

Kinnebakspek is afkomstig van de varkenskop. Dit stuk spek hangt onder de kin van het varken, vandaar de naam. Kinnebakspek wordt gepekeld en vaak ook gerookt. Het bevat vrij veel vet, maar bestaat voor 33% uit vlees, hierdoor is kinnebakspek magerder dan vet spek en Lardo. Kinnebakspek kom je tegenwoordig niet meer zoveel tegen, de speksoort werd vroeger veel gebruikt als alternatief voor spekblokjes. Tegenwoordig word het wel nog eens gebruikt bij het maken van bijvoorbeeld een worst, omdat het minder snel uit elkaar valt en een betere structuur geeft.

Ontbijtspek

Ontbijtspek komt van de buik van het varken en is doorregen. Het stuk spek wordt eerst gepekeld, gedroogd en vervolgens gerookt. Ontbijtspek koop je meestal in dunne plakken. Het wordt gebruikt als broodbeleg, om een gebakken ei extra smaakvol te maken of in een heerlijke pannenkoek met spek en kaas.

Pancetta

Pancetta is een Italiaans gezouten en gedroogde buikspek. Dit stuk spek wordt net zoals het ontbijtspek gepekeld en gedroogd. Toch is de Pancetta heel anders van smaak, omdat het wordt gekruid met onder andere peper, kruidnagel en nootmuskaat. Het spek is behoorlijk vet en is daarvoor perfect om bijvoorbeeld een tomatensaus nog lekkerder te maken dan hij al is. Je koopt het Italiaanse spek vaak in plakken, maar je kunt er ook voor kiezen om een groot stuk te kopen.

Zeeuws spek

Zeeuws spek is een echt Nederlands buikspek. Het wordt eerst gepekeld en daarna gekruid met bijvoorbeeld peper, ketjap, kerrie, paprika, mosterd en sojasaus. Zeeuws spek kun je in een groot stuk kopen bij de slager en is perfect om in de oven superkrokant te bakken.

Bacon

Veel mensen denken dat ‘Bacon’ de Engelse benaming is van ontbijtspek – maar dat klopt niet. Bacon komt namelijk niet van de buik, maar wordt gemaakt van de varkensfilet. Bacon is dus iets magerder dan ontbijtspek. Bacon wordt allereerst ingezout en daarna een paar dagen gedroogd. Soms wordt bacon ook nog gerookt of kort voorgekookt. Bacon wordt vooral op een hamburger of op brood in combinatie met een gebakken ei gegeten.

Katenspek

Katenspek komt uit Duitsland, het is een typische Duitse spek. Het is een buikspek die, in tegenstelling tot de andere speksoorten, eerst wordt gekookt en daarna heel heet wordt gerookt. Katenspek heeft een heerlijke smaak omdat het gemarineerd is met mosterd, peper, kaneel en knoflook en voor het roken wordt ingesmeerd met karamel en suiker. Katenspek is lekker zoutig en perfect voor bij gerechten als erwtensoep en zuurkool, maar in dunne plakjes ook heerlijk op een broodje.

Zuurkoolspek

Zuurkoolspek wordt gemaakt van de buik van het varken, hier worden ook de speklappen gesneden. Het bestaat uit magere stukjes spek die licht worden gezouten of gepekeld. Ook worden er kruiden aan het zoutbad toegevoegd zoals: jeneverbes, laurier, knoflook en sjalotten. Zuurkoolspek wordt niet gerookt, het is een rauwe spek. Deze spek is zoals de naam al zegt ideaal voor bij een zuurkool. Tip: leg hem eens op de grill.

Breydelspek

Breydelspek is een van oorsprong Vlaamse ovengebakken spek, een echt streekproduct. Breydelspek is een buikspek die bestrooid wordt met kruiden en in de oven wordt gebakken. Je kunt het in dunne of dikke plakken kopen. Heerlijk voor op de BBQ!

Procureurspek

Procureurspek zie je tegenwoordig niet meer veel en wordt ook nog maar zeldzaam gemaakt. Het spek komt van de varkensnek en is eigenlijk een opgerold karbonadestuk met een overheerlijk randje spek eraan. Het spek wordt eerst gepekeld en daarna gegaard.

Ardennespek

Ardennespek komt uit de Belgische Ardenne. Het spek heeft een natuurlijk platte vorm en wordt gepekeld en daarna warm gerookt. Het roken boven dennenhout geeft het product zijn bijzondere karakteristieke smaak.

Speklap

Speklappen zijn afkomstig van de buik van het varken. Een speklap op de barbecue is oer-Hollands en natuurlijk super lekker. Want door een speklap lang te bakken, wordt het vet lekker knapperig. Tip: marineer ze eens met een zoete ketjapsaus.

Er zijn natuurlijk nog heel veel meer verschillende soorten spek. Wij hebben de bekendste en meest gebruikte spek soorten voor je beschreven. Heb je vragen over een van de soorten of wil je meer weten over een speksoort die hier niet tussen staat? Dan kan je altijd contact met ons opnemen via info@hesseling.nl. We zoeken het graag voor je uit! Voor nu: eet smakelijk en geniet van het uitproberen van de verschillende soorten spek.