Blog

BBQ Around The world: hoe barbecueën
mensen in andere landen?

Wereldwijd bereiden mensen eten op de barbecue, en elk land heeft zijn eigen tradities. Wij duiken in de tradities van andere landen. Hoe barbecueën ze daar, grillen zij ook het liefst worstjes en hamburgers of leggen ze andere ingrediënten op de grill? En welk soort barbecue gebruiken ze? Bij Hesseling Vlees zochten we het voor je uit.

Amerika
In Amerika is de barbecue in veel gezinnen een verlengstuk van de keuken. Het hele jaar door gebruiken de Amerikanen hun grill om op te koken. En niet alleen in de achtertuin maar met kleine, makkelijk te verplaatsen grills ook bij hun auto, voorafgaand aan American Football wedstrijden, het zogenaamde tailgating. Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn als ze niet af en toe groots uitpakken. Bijvoorbeeld met een Whole Hog in North & South Carolina. Tijdens deze traditionele manier van barbecueën wordt een heel varken in een zelfgemaakte barbecue (een pit) omgetoverd tot een grote berg pulled pork. Soms tot wel 15 uur lang! Amerikanen werken graag volgens de ‘low & slow methode’ ook wel the Real American BBQ genoemd. Vlees zoals Brisket, Shortribs, Pulled Pork en Spare-ribs wordt dan op lage temperatuur bereid boven een rokend vuur.

Japan
In het land van de rijzende zon vind je geen halve kippen of hele varkens op de barbecue maar juist verfijnde gerechten. Tijdens een Yakiniku (Japanse BBQ) worden flinterdunne stukjes vlees gegrild boven een rooster en vervolgens in saus gedoopt. Japanners gebruiken daarbij een speciaal soort houtskool: ‘Binchotan’. Deze houtskool wordt gemaakt van hout van tenminste honderd jaar oude eikenbomen en rookt niet. Vandaar dat ook een andere Japanse barbecue; de ‘shichirin’, binnen wordt gebruikt. De shichirin is een keramische bak met een uitsparing in het midden, je kent hem misschien wel van een Japans restaurant waar de chef aan tafel voor je grillt. Naast Yakitori, dunne spiesjes van kip, is men in Japan ook dol op hun ‘eigen’ Wagyubeef. Dit is supermals rundvlees met een hoog vetpercentage. Ook de saus en toppings spelen bij Japans barbecueën, net
als bij sushi, een belangrijke rol.

Korea
Ook in Korea barbecueën de mensen veelal binnenshuis. Sterker nog, de barbecue is soms zelfs in de tafel gebouwd. Ieder grillt zijn of haar eigen vlees op de hete plaat. Een beetje zoals wij gourmetten. Bij een Koreaanse barbecue eet je echter met je handen. Het is de bedoeling dat je het vlees in slabladeren wikkelt. Deze ‘ssam’ vul je met vlees, knoflook, groene peper, kimchi en saus en eet je vervolgens in een hap op. Het bekendste gerecht voor op de grill in zowel Noord- als Zuid-Korea is de Bulgogi: fijngesneden varkens- of rundvlees, gemarineerd in zoete sojasaus.

Australië
In Australië wordt de barbecue liefkozend ‘Barbie’ genoemd en de Australiërs laten geen gelegenheid onbenut om de barbecue aan te steken. Een verjaardag, feestdag, de winst van het favoriete rugbyteam; het wordt gevierd met vlees of vis op de gril en een borrel in de hand. Barbecueën is in Australië echt een sociaal evenement. Je vindt Down Under dan ook overal barbecues. Niet alleen in de achtertuin maar ook gemeenschappelijke barbecues op picknickplaatsen en aan het strand. Op het rooster vind je steaks, worsten, garnalen, lamsvlees, kip en rivierkreeftjes. Het favoriete stukje vlees blijft kangoeroevlees, dat wordt gegeten als steak, burger of als een worstje. Let op: wordt je voor een BBQ in Australië uitgenodigd, neem dan wel een flesje wijn of bier mee!

Zuid Afrika
De braai is misschien wel het meest typerend voor de keuken van Zuid-Afrika. Uniek aan een braai is dat het begint met een houtvuur en niet met houtskool of briketten. De hete as wordt opzijgeschoven en daarboven wordt het vlees, vis of groente gegrild. Hierdoor duurt het dus langer voordat het vuur klaar is, maar daardoor is het ook langer gezellig in de tuin. De braai heeft in Zuid-Afrika zelfs zijn eigen nationale feestdag op 24 september! Er worden voornamelijk grote stukken vlees op de grill gelegd die langzaam garen. Braaien is namelijk een vorm van ‘slowfood’, je neemt er de tijd voor. Het gaat hierbij ook niet alleen om het eten, maar juist om de gezelligheid en de hele beleving eromheen, onmisbaar in de Zuid-Afrikaanse cultuur.

Duitsland
Als je aan Duitsland denkt, dan denk je al snel aan Bratwursten. Maar er gaat in Duitsland veel meer op het rooster dan dat. In Duitsland wordt de barbecue namelijk steeds meer een onderdeel van de keuken en de Duitsers pakken het grondig aan. Naast veel barbecuespeciaalzaken kent Duitsland zelfs een heuse ‘BBQ-scene’. Zo kun je in teamverband bijna elk weekend wel deelnemen aan een barbecue wedstrijd en is er zelfs een nationaal barbecue kampioenschap:Der Deutsche Grillmeisterschaft.

Nederland
In Nederland barbecueën we steeds meer. Wist je dat 40% van de Nederlanders afgelopen winter de BBQ aangestoken heeft? Hoewel het low&slow grillen in Nederland ook steeds meer voet aan de grond krijgt, leggen de meeste mensen nog steeds het liefst speklapjes, worstjes, spiesen en hamburgers op het rooster. Een flinke scheut knoflooksaus, whisky-cocktailsaus of shaslicksaus, wat stokbrood en klaar is je barbecue. Ook in Nederland krijgt een barbecue scene steeds meer vorm. Zo organiseert Harry Havinga met zijn team in het Haarlemmermeerse bos elk jaar het Tony Stone Barbecue Festival.

Zin gekregen om te barbecueën? Wij hebben een heerlijk barbecue pakket online staan. Speciaal voor de barbecue week hebben wij twee barbecue specials toegevoegd, de Tomahawk en Tomapork! Ga snel naar onze webshop en eetsmakelijk!