Blog

Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV)

Als het dier het goed heeft gehad, dan proef je dat. Een slogan die we bij Hesseling Vlees met elke productkeuze waarmaken. In mei 2020 hebben we dan ook weer een nieuwe stap in de richting van een zo duurzaam mogelijk assortiment gezet. We mogen ons officieel partner noemen van de Keten Duurzaam Varkensvlees.

Varkensvlees is één van de meest gegeten vleessoorten in Nederland. Gemiddeld eten we in Nederland 6 keer per week vlees en daarvan is bijna de helft varkensvlees. Een mals varkenshaasje, knapperig gebakken spek, of een heerlijke ambachtelijke ham, varkensvlees bevat veel van de voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt, zoals  eiwitten, vitamines en mineralen. Maar, dat is niet het enige waar je rekening mee houdt als je bewust kiest. Bij Hesseling Vlees staan duurzaamheid en dierenwelzijn hoog op de agenda. Daarom kiezen wij voor varkensvlees uit de Keten Duurzaam Varkensvlees.

Keten Duurzaam Varkensvlees

Stichting Keten Duurzaam Varkensvlees is een samenwerkingsverband tussen Nederlandse varkensboeren, een slachterij, grossiers, slagers, vleeswarenproducenten, retail en cateraars. De Keten is 100% Nederlands en richt zich op verduurzaming van de sector en is continue opzoek naar verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Zo onderzoekt de KDV  hoe stallen beter kunnen worden aangepast aan het  natuurlijke gedrag van de varkens.

Hoe is KDV ontstaan?

In 1997 besloot een boer in Valkenswaard om op een nieuwe, duurzame manier varkens te houden. Hij stelde strengere eisen aan zijn stallen, waardoor het klimaat in de stallen verbeterde. Hierdoor werden de varkens gezonder en het vlees smakelijker. Andere boeren raakten geïnspireerd door zijn aanpak en inmiddels werken al meer dan 300 boeren, vooral familiebedrijven, door heel  Nederland op deze manier aan duurzaam varkensvlees. Alle boeren in de keten werken volgens de criteria van Keten Duurzaam Varkensvlees. Deze criteria worden niet  alleen scherp gecontroleerd, de boeren worden ook ondersteund. Zo stelt de keten materiaal beschikbaar en krijgt elke boer hulp van een zogenaamde boerderijcoach. Een dierenarts met veel kennis van management en bedrijfsvoering.

Wat is het verschil met geen keurmerk en KDV?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor vlees uit een gecontroleerde keten. Het vlees komt uit een gecontroleerde keten van 100% Nederlandse  familiebedrijven. Ook is het vlees volledig traceerbaar en worden de aangesloten boeren jaarlijks gecontroleerd. Kortom: vlees van de Keten Duurzaam Varkensvlees is beter voor de varkens, de mens en het milieu.

U kunt bij ons varkensvlees, zoals rookspek plat gesneden of spek reepjes, uit deze gecontroleerde keten bestellen.