Alles wat je moet weten over stoofvlees en stoofgerechten

 

Het voordeel van een lekkere stoofpot? Het bereiden ervan kost je weinig ‘hands on’ tijd. Op tijd beginnen is essentieel, maar zodra alles in de pan zit heb jij genoeg tijd voor andere dingen. Ook fijn, als je een etentje hebt, kun je gewoon je gasten gezelschap houden. Wel af en toe even kijken of er nog genoeg vocht in de pan zit! Verder is tijd, naast kwalitatieve ingrediënten en een heel laag pruttelend vuur, het toverwoord voor goed stoofvlees. Geef je je stoofvlees niet genoeg tijd, dan is je eindresultaat taai en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

boeuf bourguignon bereiden riblappen online bestellen
sukadelappen, sukadevlees online bestellen
riblappen, stoofvlees online bestellen

Welk vlees is het best om stoofvlees van te maken?

 

Ten eerste: ga voor kwaliteit, want zelfs uren stoven krijgt een slecht stuk vlees niet mals. Wat betreft rundvlees zijn er zijn drie soorten die het meest gebruikt worden voor een stoofpot. Dat zijn riblappen, runderlappen en sukadelappen. Maar ook lamsnek, kippendijen en schenkels lenen zich uitstekend om gestoofd te worden. Let goed op de bereidingstijd per soort voor je aan de gang gaat. Zo hebben rib- en sukadelappen een langere stooftijd dan runderlappen. Daar krijg je ook zeker iets voor terug want doorgaans is dit vlees malser dan runderlappen.

Tips voor mals stoofvlees

Met deze tips, lukt je stoofgerecht zeker!

 

Goed stoofvlees maken is niet moeilijk maar er zijn wel een aantal basisregels waar je je aan moet houden. Doe je dat niet? Grote kans dat je eindigt met een pan taai vlees. Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

  • Zorg er altijd voor dat je vlees op kamertemperatuur is. Als je koud vlees in een warme pan legt trekt het samen en zal het taai blijven.
  • Bak je vlees voordat je gaat stoven altijd kort aan in de boter en/of olie. Zorg dat de buitenkant een mooi goudbruin laagje krijgt en haal het vlees dan uit de pan. Houd het vlees apart totdat je eventuele groenten hebt aangebakken en vocht hebt toegevoegd. Leg het vlees dan terug in de pan.
  • Laat het vlees vooral niet koken! Zet je vlees op de kleinste pit van het fornuis of gebruik een verdeel- of sudderplaatje. De oven op (doorgaans) 150˚C werkt ook goed.
  • Voeg je extra vocht toe als je vlees in de pan ligt? Zorg dan dat dit ook op kamertemperatuur is . Vlees sluit zich namelijk af als je koud vocht toevoegt. Smaken worden daardoor minder goed opgenomen.
  • Om je stoofvlees mooi mals te krijgen voeg je altijd zuren toe. Dit kan bijvoorbeeld wijn of azijn zijn maar ook bier, mosterd of tomatenpuree.
  • En nogmaals; neem de tijd en laat je vlees lekker lang stoven!

 

De lekkerste recepten voor stoofvlees en stoofgerechten

 

Inmiddels staan er op onze receptenpagina behoorlijk wat stoofgerechten waarin we je stap voor uitleggen hoe je ze bereidt. Ze variëren van klassiekers als coq au vin, boeuf bourguignon en ossocbuco tot Indiase curry’s, rendang en Mexicaanse barbacou.

Welk recept probeer jij binnenkort uit?